Na sobotni večer, 6. aprila 2024, se je odvil zanimiv koncert na odru dvorane v Jakličevem domu na Vidmu. Pevke Vokalne skupine Mavrica so pripravile pester izbor priredb slovenskih ljudskih pesmi iz vseh delov Slovenije in zamejstva, kjer živijo Slovenci. Tema koncerta je bila čas odraščanja in prestopa v svet odraslih, čas, ko doživimo največ sprememb v življenju. To je obdobje, ko iščemo sami sebe, svojo smer in življenjsko pot. Kako uspešni smo pri tem, nas močno zaznamuje za vse življenje.

Po besedah poslušalcev je bil koncert nekoliko drugačen, kot so jih vajeni. Zahteven program se je z igro luči in nekoliko drugačnim veznim besedilom, ki so ga sestavljale recitirane ljudske pesmi, odvil v čarobno zgodbo odraščajočega človeka. K temu sta pripomogla z doživetim povezovanjem tudi Metka Jamnik in Blaž Kokelj. Program je tekel brez ploskanja, zato je pripoved skozi govorjeno in peto pesem tekla tekoče. Mirno spremljanje dogajanja je bilo sproščujoče, hkrati pa je omogočalo poglobljeno poslušanje in ob tem lastno refleksijo posameznega poslušalca. Menda se je utrnilo kar nekaj solz. 

Pevke so se na koncert pripravljale dlje časa. Čeprav jim je ponagajala spomladanska viroza in so bile zato v slabši koži in okrnjeni zasedbi, so se odločile, da koncert vseeno izpeljejo. Prišlo je do nekaterih zamenjav pri solih in povezovalki. Navdušenje poslušalcev po koncu koncerta jih je prepričalo, da njihov trud ni bil zaman in da je treba koncert ponoviti za vse tiste, ki tokrat niso mogli priti. K uspešnemu koncertu so pripomogli tudi tehniki, in sicer Franci Kraškovic v sodelovanju z Dejanom Pugljem z ozvočenjem in obdelavo tona ter Zoran Grabarac z odrsko razsvetljavo; animacijo je ustvarila Lina Rica. Koncert je posnel Brane Petrovič.

Pevke so koncert posvetile pokojni pevki Tanji Zavašnik, ki je pela v skupini mnogo let in se skupaj s pevkami pripravljala na sobotni koncert.

VS Mavrica vabi vse, ki se koncerta niste mogli udeležiti, da se jim pridružite ob naslednji priložnosti.

Koncertni list

Posnetek koncerta si lahko ogledate na povezavi